den 20 maj 2019
 
  Intervju med Malin Karlsson
Minimize


Namn: Malin Karlsson
Gick på Grans: 2001-2004
Inriktning:
Djur (med specialisering på hund)
Jobbar med: 
Anställd hos Maribo AB, utbildar sig till bombhundsförare.
 
Varför valde du att studera på Grans?
Jag ville från början gå på naturbruksgymnasiet i Sollefteå för att dom låg i anslutning till dressörutbildningen som jag ville gå senare. Men jag tog mitt förnuft till fånga och insåg att Grans var precis lika bra!

Hur skulle du beskriva dina tre år på Grans?
Helt underbara. Jag ser tillbaka på min gymnasietid som en av dom bästa tiderna i mitt liv. Jag bodde på elevhemmet och träffade massor med människor och den gemenskapen man får där går inte att jämföra med nått.

Jag hann gå igenom allt under mina 3 år på Grans. Spänningen med att börja ettan till att inse att man måste bli vuxen och ta ansvar i trean.

Vad är det bästa med Grans? Något mindre bra?
Det bästa med Grans är glöden som finns hos många lärare. Det gör att man själv vill mer. Annat som är bra är:
* Vi fick ha med privata hundarna på lektionen.
* Att eleverna fick vara med när nya lärare skulle anställas.
* Ulf och Eva är självklart också stora anledningar till varför grans är så bra.
* Att åka ut och uppleva naturen i några dagar var helt enormt kul.

Repilering hade varit bra och kul att ha på idrottslektionen. Det hade varit nyttigt för många.

Vad har du gjort efter din tid på Grans? Utbildningar, jobb?
Min dröm sedan 12 års ålder var derssörutbildningen i Sollefteå. Men när jag gjorde praktik på F21 så insåg jag att deras kompetenser väger upp mot dressörutbildningen. Efter jag gjort praktik hos dom fick jag vikariat på F21 hundpluton.

När detta gick ut började jag jobba som säljare på Wildmarksshopen i Luleå. Klarade inte av att stå inomhus så länge så jag ringde chefen på hundgården F21 och frågade om han visste av nått jobb. Det sluta med att dom från F17/Flygbasjägarskolan i Blekinge ringde och undrade om jag var intresserad av att jobba som hunddressör hos dom. Jag packade och åkte 156 mil samma vecka och blev kvar i 4,5 år. Har fått jobba med att utbilda soldater till hundförare samt dresserat nya hundar till tjänstehundar. Jag trivdes enormt bra på F17!

Men så i juni i år blev jag erbjuden jobb hos Maribo AB. Här jobbar jag som hundförare med specialsökhundar. Detta är hundar som söker efter gas, narkotiska preparat eller explosiva ämnen. Just nu håller jag på att bli utbildad till bombhundsförare.

Känns det som du har haft nytta av det du lärt dig hos oss på Grans Naturbruksskola?
Ja det har jag verkligen haft. På Grans tar man vara på elevens engagemang. Erika Berglund och Anna Granström som var mina hundlärare har gett mig enormt mycket kunskap. Vad som är viktigt är att visa hur mycket man verkligen vill lära sig för man blir aldrig fullärd på hunderiet. Man måste lära sig att titta på individen och inte bara följa metoder. Anna och Erika har stor erfarenhet av läsa hund och köra hund, detta gjorde att man kändes sig trygg och att man kunde fråga om allt och fick bra svar.

Skulle du kunna tänka dig att komma tillbaka och jobba på Grans i framtiden?
Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Men inte innan jag varit utomlands och hitta lite bomber så jag får många historier att berätta i framtiden :)

Till sist, något du skulle vilja säga till dagens elever på Grans?
Jobba med det du brinner för! Bara man är ödmjuk och öppen så kommer allt gå suveränt! Glöm inte heller att varje människa man möter har något att lära en. Mina soldater som jag haft och alla hundar som har passerat mig har varit mina läromästare. Kötta på och tro på er själva!

Malin Karlsson
www.malinkarlsson.se

    
  Malin Karlssons bilder
Minimize

  


Besöksadress Gran 16 Öjebyn
Utdelningsadress Box 598 943 28 Öjebyn
Tel. 0911-696000 

Start   |   Våra utbildningar   |   Mer om Gran   |   Elev   |   SYV   |   Internat & fritid   |   Kontakta oss   |   Djurstallar & anläggningar   |   Jobba hos oss
Copyright 2009 by Carbine Solutions